Локальне похолодання як подвійна загроза

США виходять з Кліматичної угоди, Китай та РФ не поспішають модернізовуватись та приєднуватись до систематичних заходів по зменшенню викидів парникових газів. Споживання м’яса та знищення видового різноманіття продовжується в ряді країн не зважаючи на заборони. Проводяться таємні переговори про відновлення китового промислу. Будівельна справа, індустрія автопрому не поспішає відмовитись від використання енергоємних ресурсів та створення енергетично неефективних продуктів споживання. І все це перед обличчям вже помітних кліматичних змін в наслідок Глобального потепління. Це вже перестало бути теорією, це реальність яку навіть зараз намагаються не помічати.

Коли люди чують про глобальне потепління доволі часто скептично зауважують про те що погода не така вже жарка. Чи навмисна ця помилка, чи свідчення некомптентності – на так важливо. Важливо те що це одночасно дві проблеми – власне глобальне потепління та небажання щось міняти для запобігання наслідків до яких воно вже призводить, та майбутньої катастрофи яка стає неминучою.

Про загрозу підтоплення територій в наслідок глобального потепління ми вже писали. Але це лише одна з загроз й не найбільш катастрофічна. Більш страшним є каскад змін які можуть початись завдяки діяльності людини. В сукупності зменшення природного різноманіття, кількості планктону в океанах та рослинності на суші, поєднуються з метановими продуктами життедіяльності у м’ясній промисловості та надзвичайно високою кількістю викидів двоокису вуглиця утворюють загрозу формування щільного шару парових газів. Настільки щільного що кількість тепла яке не зможе відбитись від поверхні Землі та покинути її призведе до надзвичайно швидкого підвищення температури й чергового Великого Вимирання видів.
В цьому випадку лише по причині антропогенної діяльності. Діяльності людини яка впевнено веде все життя на планеті до загибелі. Екоциду такого масштабу не траплялось мільярди років – чи зможемо ми вчасно зупинитись й відвернути катастрофу?

Поділитись в:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *